Articole

Dr. Cătălin Colț, medic rezident medicină sportivă, Institutul Național de Medicină Sportivă, pe 08.05.2017 - share pe

Magneziul si diabetul zaharat

Desi magneziul este adesea considerat un mineral vital, cercetătorii au descoperit recent ca rolul sau a fost subestimat.

Magneziul se gaseste in mai mult de 300 de enzime diferite din corpul uman, inclusiv unele dintre cele care ajuta la reglarea cantitatii de glucoza (zahar) din sânge (glicemie). Acesta este unul dintre mecanismele prin care magneziul poate tine diabetul la distanta.

Exista tot mai multe dovezi stiintifice cu privire la rolul magneziului in mentinerea metabolismului in parametri normali – mai ales in ceea ce priveste sensibilitatea la insulina, reglarea glicemiei si protectia fata de diabetul zaharat tip 2. Un aport corespunzator de magneziu poate fi benefic in scaderea riscului de aparitie a diabetului zaharat, mai ales la cei aflati la risc.

O serie de studii recente, au aratat ca pentru fiecare 100 mg de magneziu consumate intr-o zi, riscul de diabet scade cu 15%.

O parte din beneficiul aportului de magneziu este legat de efectul pe care magneziul il are asupra rezistentei la insulina. Insulina este un hormon secretat de pancreas dupa mese si a carui functie este scaderea glicemiei (zaharului din sange). Sub actiunea insulinei, glucoza este introdusa din sange in muschi si ficat (sub forma de glicogen) si in celulele adipoase (sub forma de grasime). Atunci cand exista rezistenta la insulina, pancreasul trebuie sa produca o cantitate mai mare de insulina pentru a mentine glicemia normala. Aceasta va duce la dislipidemie (trigliceride marite, colesterol “bun” scazut), cresterea tensiunii arteriale si obezitate.

Persoanele cu rezistenta la insulina sunt predispuse de doua ori mai mult la decese prin infarct sau accident vascular cerebral (AVC) fata de cele fara acest sindrom. Mai mult, acesti pacienti au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Persoanele cu resitenta la insulina au si pierderi crescute de magneziu prin urina, ceea ce contribuie la un nivel scazut al magneziului. Se produce astfel un cerc vicios, la care contribuie aportul scazut de magneziu, valorile crescute ale insulinei si glucozei si excretia urinara de magneziu crescuta.

Ca urmare, pentru a preveni diabetul zaharat, aportul de magneziu este crucial. Din pacate, statisticile arata ca aproximativ 80% din populatie are deficit de magneziu.

Diabetul zaharat de tip 2 este frecvent asociat cu valori scazute ale magneziului. Sunt mai ales afectati cei care au valori necontrolate ale glicemiei si cei care sufera de complicatii micro si macrovasculare dar mai ales diabeticii in varsta.

Suplimentarea cu magneziu este astfel mai mult decat benefica acestor pacienti. Trebuie ales un preparat de magneziu care sa nu contina zahar. Un astfel de produs este Magnerot, care neavand zahar in compozitie, poate fi administrat in siguranta pacientilor diabetici. Magnerot este singurul preparat cu magneziu de pe piata care are indicatii cardiovasculare, fiind cu atat mai benefic pacientilor diabetici, care majoritatea au complicatii cardiovasculare.