Întrebări
și răspunsuri

Q:

Cum îmi dau seama că e posibil să sufăr de deficit de magneziu?

A:

Deficitul de magneziu este frecvent întâlnit și poate să apară indiferent de vârstă – copii, adulți sau bătrâni. E posibil să suferi de deficit de magneziu, dacă ai una dintre următoarele simptome: anxietate, iritabilitate, nervozitate, atacuri de panică, apatie, dificultăți de concentrare, dureri de cap, insomnie, oboseală, tremurături, grețuri, constipație, crampe și spasme musculare. De asemenea, un nivel scăzut al magneziului în organism poate afecta aparatul cardiovascular determinând palpitaţii, extrasistole, tahicardie (puls crescut), spasm coronarian, dureri de tip anginos şi creşterea tensiunii arteriale.

Q:

Care sunt cauzele apariției deficitului de magneziu?

A:

Deficitul de magneziu poate fi cauzat de: aportul insuficient de magneziu din alimentație (inaniţie, anorexie, malnutriţie protein-calorică), pierderi excesive de magneziu, fie gastro-intestinale (diaree, vărsături, bypass intestinal pentru obezitate, pancreatită, abuz de laxative), fie renale (glomerulonefrită cronică, pielonefrită cronică, acidoză tubulară renală, medicamente – diuretice, antibiotice (aminoglicozide), digitalice, cisplatin, ciclosporina – dezechilibre electrolitice(hipercalcemie, acidoză metabolică, cetoacidoză, alcoolism) sau modificări hormonale (hiperaldosteronism, hiperparatiroidism primar, hipertiroidism, diabet zaharat necontrolat).

Q:

Care sunt cele mai afectate categorii?

A:

Cele mai expuse persoane la carența de magneziu sunt persoanele în vârstă, copiii si femeile gravide, dar și persoanele care fac sport, care se hrănesc incorect, consumatorii de alcool (chiar și în doze mici), persoanele care suferă de tulburări digestive cronice sau pacienții care iau diverse medicamente (cum sint diureticele – administrate pentru reducerea tensiunii arteriale)

Q:

Ce afecțiuni pot apărea ca urmare a deficitului de magneziu?

A:

Deficitul de magneziu este implicat în apariția a numeroase boli, printre care: hipertensiunea arterială, angina pectorală, infarctul miocardic, tulburările de ritm cardiac, insuficiența cardiacă, boala Parkinson, epilepsia, astmul bronșic, diabetul zaharat tip II, osteoporoza, sindromul de oboseală cronică, litiaza renală, etc.

Q:

Se poate asigura necesarul zilnic de magneziu doar din aport alimentar?

A:

În mod normal da, o dietă echilibrată, formată din alimente bogate în magneziu (legume, cereale, semințe), ar putea furniza necesarul zilnic de magneziu. Din păcate nu se întâmplă așa, pentru că agricultura modernă, prin folosirea la scară largă a pesticidelor și insecticidelor, spoliază solul de magneziu. Așa încât, plantele, cerealele și semințele nu mai au de unde să își ia cantitatea necesară de magneziu. De asemenea, prin procesul de procesare și rafinare, cerealele și semințele pierd până la 85% din cantitatea de magneziu.

Q:

Care este raportul normal calciu-magneziu?

A:

În mod normal, raportul calciu–magneziu ar trebui să fie 1:1 sau chiar 1:2 în favoarea magneziului. Din păcate, realitatea arată cu totul altfel, în cele mai multe cazuri, raportul calciu-magneziu fiind favorabil calciului. Magneziul este indispensabil atât pentru absorbţia şi metabolismul calciului şi vitaminei D, cât şi pentru transportul calciului. Așadar, de câte ori luați calciu, asigurați-vă că luați și magneziu. Calciul în exces, fără magneziu, se poate depune sub formă de calcificări, la nivelul arterelor sau rinichilor.

Q:

Cât durează tratamentul cu magneziu?

A:

Administrarea de magneziu ar trebui să fie cronică (timp îndelungat), deoarece la întreruperea tratamentului deficitul reapare.

Cuprins întrebări

Dă click pe o întrebare ca să vezi răspunsul:

  • Cum îmi dau seama că e posibil să sufăr de deficit de magneziu?
  • Care sunt cauzele apariției deficitului de magneziu?
  • Care sunt cele mai afectate categorii?
  • Ce afecțiuni pot apărea ca urmare a deficitului de magneziu?
  • Se poate asigura necesarul zilnic de magneziu doar din aport alimentar?
  • Care este raportul normal calciu-magneziu?
  • Cât durează tratamentul cu magneziu?