Deficitul de magneziu este frecvent întâlnit şi multifactorial. Manifestările clinice ale acestui deficit pot include: iritabilitate, anxietate, apatie, atacuri de panică, halucinaţii, insomnie, dificultăţi de concentrare, convulsii, cefalee, migrenă, atacuri de astm, inapetenţă, greţuri, vărsături, constipaţie, spasm vezical, nistagmus, fatigabilitate, tremor, crampe şi spasme musculare.
Hipomagneziemia este prezentă la 12% dintre pacienţii spitalizaţi, în timp ce procentul pacienţilor din secţiile de terapie intensivă ajunge până la 60-65%, fiind asociată cu o incidenţă crescută a mortalităţii. Este însoţită în 40% dintre cazuri de alte dereglări electrolitice, cel mai des întâlnite fiind hipopotasemia şi hipofosfatemia, urmate de hiponatremia şi hipocalcemia.
Cele mai expuse persoane la carența de magneziu sunt persoanele în vârstă, copiii si femeile gravide, dar și persoanele care fac sport, care se hrănesc incorect, consumatorii de alcool (chiar și în doze mici), persoanele care suferă de tulburări digestive cronice sau pacienții care iau diverse medicamente (cum sint diureticele - administrate pentru reducerea tensiunii arteriale).