Recomandari alimentare

Alimente cu un continut ridicat de magneziu.

Dintre sursele de magneziu alimentar putem menționa:

  • pudra de cacao și ciocolata
  • susanul, meiul, semințele de floarea soarelui
  • legumele uscate (fasole albă, linte)
  • cerealele (germeni de grâu, musli, ovăz)
  • molustele si crustaceele (creveți, scoici)
  • legumele și fructele (broccoli, cartofi, banane, avocado)

Conform părerii multor nutriționiști, necesarul zilnic de magneziu nu poate fi nicicând asimilat dintr-un singur fel de mâncare. Doar dacă s-ar include cinci feluri de fructe și legume zilnic și multe cereale s-ar putea asigura doza adecvată de magneziu.

Tratamentul

Respectarea duratei terapiei cu magneziu, factor critic de succes în tratamentul hipomagnezemiei

Dincolo de identificarea deficitului de magneziu din organism, succesul tratamentului hipomagnezemiei depinde atât de tipul de magneziu administrat cât şi de durata terapiei.

Preparatele eficiente de magneziu sunt cele în care magneziul este legat organic (acetat, bicitrat, metionat, ascorbat, gluconat, propionat sau orotat). Sărurile minerale de magneziu (clorură, sulfat) nu se pot absorbi, au de cele mai multe ori efect laxativ şi reduc astfel eficienţa terapeutică.

Pe lângă respectarea dozelor zilnice recomandate, un tratament corect al deficitului de magneziu trebuie să dureze cel puțin 6 săptămâni. Dacă după această perioadă fenomenele clinice persistă, chiar dacă se observă o ameliorare, se recomandă prelungirea tratamentului cu minim încă 2 săptămâni. Tratamentul se poate repeta apoi, ori de câte ori este nevoie.