Articole

Dr. Cătălin Colț, medic rezident medicină sportivă, Institutul Național de Medicină Sportivă, pe 02.12.2019 - share pe

Orotatul de magneziu – o combinație mereu actuală!

Unul dintre mineralele cu un impact major asupra sănătății organismului uman este magneziul, macroelement important, indispensabil vieții. Numeroase studii au aratat rolul benefic pe care acest mineral îl joacă în patologia cardiovasculară, aportul crescut de magneziu având drept consecință scăderea riscului de a dezvolta hipertensiune arterială, accident vascular ischemic și boală ischemică cardiacă. Studii recente au sugerat de asemenea rolul pe care magneziul îl are în scăderea tensiunii arteriale și a progresiei aterosclerozei. Un nivel scăzut al magneziului poate duce la apariția rezistenței la insulină și de aici la diabet zaharat de tip 2, factori de risc importanți pentru afecțiunile cardiovasculare.

În societatea contemporană, o parte importantă a populației suferă de deficit de magneziu. Aceste persoane pot beneficia de un aport suplimentar de magneziu, pentru a atinge nivelul recomandat de 420 de mg pentru bărbați și de 320 mg pentru femei. Beneficiile acestui aport de magneziu suplimentar sunt mai mari la persoanele vulnerabile din punct de vedere cardiovascular. Iar când vorbim despre afecțiuni cardiovasculare, alegerea firească este combinația de magneziu și acid orotic, sub forma orotatului de magneziu. Pentru că, efectele benefice ale acidului orotic asupra aparatului cardiovascular se sumează cu efectele benefice cardiovasculare ale magneziului insuși.

Numeroase studii și trialuri clinice au evidențiat benediciile orotatului de magneziu asupra aparatului cardiovascular. Primele cercetări datează din anii 60, în Rusia, unde orotatul de magneziu era folosit cu succes ca și adjuvant la pacienții cu insuficiență cardiacă, mai ales la cei cu cardiomiopatie. Cardiomiopatia era des întâlnită în acea perioadă în Rusia, ea fiind urmarea abuzului de alcool. Studiile pe animale derulate atunci au arătat că în insuficiența cardiacă crește cererea de ARN pentru biosinteza proteinelor necesare reparării mușchiului cardiac. Orotatul de magneziu este implicat în biosinteza precursorilor ARN, astfel încât suplimentarea cu orotat de magneziu grabește vindecarea mușchiului cardiac.

Într-un studiu din anul 2008, realizat de Stepura şi Martynow, a fost evaluat rolul adjuvant al orotatului de magneziu, din punct de vedere al simptomatologiei şi mortalităţii, la un lot de pacienţi cu insuficienţă cardiacă cronică severă, care urmau tratament medical adecvat. Au fost incluşi 79 de pacienţi (40 cu orotat de magneziu şi 39 placebo), cu vârsta între 21 şi 70 de ani, care au fost urmăriţi timp de 1 an. Toţi pacienţii aveau diagnosticul de insuficienţă cardiacă stadiul NYHA IV, dată de: infarct miocardic, hipertensiune arterială şi boală ischemică.

Dintre cei 79 de pacienți, 11 au fost excluşi din studiu. Au supravieţuit 28 din 37 pacienţi, în lotul cu orotat de magneziu, faţă de 16 din 31 pacienţi, în lotul placebo. De asemenea s-a constatat o îmbunătățire a condiției clinice a pacienţilor în cazul lotului cu orotat de magneziu – 38,5% – față de o deteriorare a simptomatologiei la 56,3% la lotul placebo. 5 pacienţi din lotul cu orotat de magneziu au trecut de la stadiul NYHA IV la NYHA III, în timp ce în lotul placebo nu a avut loc nici o modificare a clasei NYHA. Pacienţii cu insuficienţă cardiacă stadiul NYHA IV, datorită simptomatologiei clinice severe, sunt în mare parte dependenţi de cei din jur, iar trecerea la stadiul NYHA III, datorată folosirii orotatului de magneziu, le conferă o relativă independenţă şi le îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Tolerabilitatea orotatului de magneziu a fost excelentă.

Orotatul de magneziu și-a dovedit de-a lungul timpului nu doar eficiența și rolul major în prevenirea și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare ci și un profil de siguranță de invidiat. Astfel, într-un review al studiilor cu orotat de magneziu din 1998, se concluzionează: “Nu s-au raportat efecte adverse la administrarea orotatului de magneziu. Chiar și diareea, cel mai comun efect advers al preparatelor cu magneziu a fost extrem de rar întâlnită”. Orotatul de magneziu este deci, un ajutor de nădejde în terapia cardiovasculară.

Referințe bibliografice:

1 National Academy of Sciences, Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Magnesium.In: Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride.1997; Washington DC: National Academies Press, 190-249.

2 Jellinek H, Takacs E. Course of the progression of experimentally induced arteriosclerotic vessel wall changes after treatment with magnesium orotate. Arzneimittelforschung. 2000. Dec;50(12):1071-7.

3 Rosenfeldt F, Miller F, Nagley P, Hadj A, Marasco S, Quick D, Sheeran F, Wowk M, Pepe S. Response of the Senescent Heart to Stress: Clinical Therapeutic Strategies and Quest for Mitochondrial Predictors of Biological Age. Ann N Y Acad Sci. 2004 Jun; 1019:78-84.

4 Nieper HA. Capillarographic criteria on the effect of magnesium orotate, EPL substances and clofibrate on the elasticity of blood vessels. Agressologie. 1974;15(1):73-7.

5 Golf SW, Bender S, Gruttner J. On the significance of magnesium in extreme physical stress. Cardiovasc Drugs Ther. 1998 Sep;12 Suppl 2:197-202.

6 O.B. Stepura, A.I. Martynow. Magnesium orotate in severe congestive heart failure (MACH). International Journal of Cardiology 134 (2009); 145–147.