Articole

Dr. Cătălin Colț, medic rezident medicină sportivă, Institutul Național de Medicină Sportivă, pe 20.11.2019 - share pe

Oare toate preparatele cu magneziu sunt la fel?

Magneziul este acel mineral despre care se vorbește tot mai frecvent în ultimii ani, tot mai multe preparate cu magneziu făcându-și apariția în farmacii sau în reclamele de la televizor. Este un subiect la modă, care suscită tot mai mult interesul profesioniștilor din sănătate, fie ei medici sau farmaciști, dar și al publicului larg, consumatorul final, tot mai interesat să își corecteze nivelul de magneziu din organism.

Se știu din ce în ce mai multe despre efectele benefice pe care acest mineral le are și multitudinea de afecțiuni în care deficitul de magneziu este implicat. Cum alegem însă, la modul conștient, un preparat de magneziu eficient și sigur și care să ni se potrivească fiecăruia dintre noi. Pentru că, la fel cum noi oamenii suntem diferiți unul de celălalt, așa și preparatele de magneziu sunt destul de diferite între ele. Și aici, sunt de discutat două aspecte: care este diferența dintre medicamentele cu magneziu și suplimentele alimentare cu magneziu și cum se deosebesc între ele diferitele săruri de magneziu.

Așa cum spuneam, pe piață există o multitudine de preparate cu magneziu, cu care ne putem suplimenta dieta zilnică (suplimente alimentare) sau trata deficitul de magneziu (medicamente). Pentru că, suplimentele alimentare cu magneziu, se adresează unei persoane sănătoase, suplimentând dieta zilnică a acestora, iar medicamentele cu magneziu sunt indicate în momentul în care avem manifestări clinice ale deficitului de magneziu și anume: iritabilitate, anxietate, apatie, atacuri de panică, halucinaţii, insomnie, dificultăţi de concentrare, convulsii, cefalee, migrenă, inapetenţă, greţuri, vărsături, constipaţie, spasm vezical, nistagmus, fatigabilitate, tremor, crampe şi spasme musculare. Toate aceste afecțiuni și simptome reclamă folosirea unui medicament cu magneziu și nu a unui supliment. În cazul suplimentelor alimentare cu magneziu este interzisă utilizarea unor cuvinte precum: „medical”, „bolnav”, „boală”, „remediu”, „medicament”, ”tratament” sau asocierea cu afecțiuni cauzate de deficitul de magneziu. De asemenea, consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată ci, eventual, să vină ca o completare a unui stil de viață sănătos.

Pentru a putea fi utilizat de către organism, magneziul trebuie să fie condiționat sub formă de sare, organică sau anorganică. Preparatele eficiente de magneziu sunt cele în care magneziul este legat organic (acetat, citrat, metionat, ascorbat, gluconat, propionat sau orotat de magneziu). Cele mai comune săruri de magneziu prezente în preparatele cu magneziu de pe piață sunt: oxid, carbonat, lactat, citrat, aspartat și orotat de magneziu. Iată câteva informații despre fiecare dintre acestea:

  1. Oxidul de magneziu
  • este una din cele mai comune săruri de magneziu
  • livrează o cantitate mare de magneziu dar are o foarte slabă absorbție (4%)
  • are un puternic efect laxativ
  1. Lactatul de magneziu
  • are o absorbție mai bună decât a oxidului de magneziu (41%)
  • poate fi folosit pentru a trata o serie de afecțiuni din sfera digestivă
  • de evitat de către cei cu boli renale
  1. Carbonatul de magneziu
  • are proprietăți antiacide
  • livrează o cantitate moderată de magneziu dar are o slabă absorbție (30%)
  • are efect laxativ
  1. Citratul de magneziu
  • este o sare de magneziu a acidului citric
  • are o absorbție mult mai bună decât a oxidului de magneziu
  • are efect laxativ
  1. Aspartatul de magneziu
  • se găsește de obicei în combinație cu aspartatul de potasiu
  • are o bună absorbție (41%)
  • a fost folosit cu succes în sindromul de oboseală cronică
  1. Orotatul de magneziu
  • este o sare de magneziu a acidului orotic
  • are o absorbție foarte bună
  • livrează o cantitate moderată de magneziu dar penetrează membrana celulară și ajunge intracelular, la nivelul mitocondriei și nucleului celular, fiind astfel mai eficient decât alte săruri de magneziu
  • are proprietăți cardioprotectoare

Referințe bibliografice:

1 Coudray C, Rambeau M, Feillet-Coudray C, Gueux E, Tressol JC, Mazur A, Rayssiguier Y: Study of magnesium bioavailability from ten organic and inorganic Mg salts in Mg- depleted rats using a stable isotope approach. Magnes Res 2005; 18:215–223.
2 Nagle FJ, Balke B, Ganslen RV, Davis AW. The mitigation of physical fatigue with “Spartase”. FAA Office of Aviation Medicine Reports. Rep Civ Aeromed Res Inst US. 1963 Jul; 26:1-10.
3 Lamontagne C, Sewell JA, Vaillancourt R, Kuhzarani C, (2012) Rapid Resolution of Chronic Back Pain with Magnesium Glycinate in a Pediatric Patient. J Pain Relief 1:101
4 Abraham GE, Flechas JD. Management of Fibromyalgia: Rationale for the Use of Magnesium and Malic Acid. Journal of Nutritional Medicine (1992) 3, 49-59.
5 Stepura OB, Tomaeva FE, Zvereva TV. Orotic acid as a metabolic agent. Vestn Ross Akad Med Nauk. 2002; (2): 39-41.
6 Geiss KR, Stergiou N, Jester, Neuenfeld HU, Jester HG. Effects of magnesium orotate on exercise tolerance in patients with coronary heart disease. Cardiovasc Drugs Ther. 1998 Sep; 12 Suppl 2:153-6.
7 McCarty MF. Complementary Vascular-Protective Actions of Magnesium and Taurine: A Rationale for Magnesium Taurate. Medical Hypotheses (1996) 46. 89-100
8 Slutsky I, Abumaria N, Wu LJ, et al. Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Neuron. 2010 Jan 28;65(2):165-77.

9 Garban G, Florescu N. Suplimentele alimentare – Ghid. Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică. Ediția 1 – 2013.

10 www.aleginformat.ro – Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”