Articole

Despre Magneziu, pe 13.05.2020 - share pe

Ghidul persoanei cu diabet zaharat pentru perioada pandemiei de noul coronavirus (COVID-19)

În vremuri de pandemie, lucrurile care părea la un moment dat certe sunt acum incerte, mai ales când este vorba despre un nou coronavirus, precum întâlnim în ziua de azi. În schimb, unele lucruri nu s-au schimbat, în special categoriile de pacienți care sunt mai vulnerabile la a contracta o infecție virală, printre care pacienții cu diabet zaharat datorită bolii lor de bază.

Vârstnicii și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (cum ar fi diabetul zaharat, bolile de inimă și astmul) sunt mai vulnerabile la infecții și pot dezvolta forme severe ale COVID-191.

Rata mortalității este de 7,3% în rândul persoanelor cu diabet zaharat care se infectează cu COVID-19. Acest procent este mai mare decât în cazul persoanelor fără alte comorbidități. S-a dovedit că există o corelație între diabetul zaharat și deficitul de magneziu, care poate avea un impact negativ asupra imunității și, implicit, risc mai mare de a contracta noul coronavirus.

Datele Federației Internaționale de Diabet (IDF) arată că în peste 80% din cazuri COVID-19 aduce simptome minime asemănătoare gripei. Majoritatea persoanelor care au contractat virusul nu au trebuit să fie spitalizate. Cu toate acestea, în 15% din cazuri, formele COVID-19 au fost severe și aproximativ 5% din cazuri au fost critice2.

În acest context, pe lângă asigurarea unui aport corespunzător de magneziu, mai ales în aceste momente dificile, persoanelor cu diabet zaharat li se recomandă o serie de măsuri pe care le pot lua acasă pentru a-și gestiona optim boala de bază și pentru a se proteja de noul coronavirus.

Federaţia Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice (“FRDNBM”) împreună cu Asociaţia Română de Educaţie în Diabet („ARED”), Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România („FADR”), Asociaţia de Podiatrie, Societatea de Neuropatie Diabetică Neurodiab (”Neurodiab”) și Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”) sunt societățile medicale, asociațile profesionale și ale pacienților care au contribuit la realizarea unui ghid care să arate trebuie să facă o persoană cu diabet zaharat în această perioadă pentru a-și gestiona cât mai bine boala de bază și să se protejeze de infecția cu COVID-19.

Ghidul se poate descărca de pe site-ul FADR dând click AICI.

Referințe bibliografice:

1 https://www.worldometers.info/coronavirus/

2 https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes/covid-19-and-diabetes.html